Granö Kyrka 1954

GRANÖ KYRKA 60 ÅR, 1954-2014, uppmärksammades den 22 juni 2014.

Minnesstämpel för stämpling av frimärke på Granö kyrkas kort fanns tillgänglig den 22 juni 2014 och endast denna dag.

Tack vare K E Norbergs genuina intresse för frimärken och postens historia, så föreslogs minnesstämpel.

Tack vare Bernhards Lilian, som förtjänstfullt sett till, att inte ALLT, förflyttas till centralorten och därmed frigjordes medel att framställa stämpeln för att glädja bygdens folk med något så sällsynt som en MINNESSTÄMPEL för GRANÖ KYRKA 60 ÅR, 1954 - 2014.

Minnesstämpel är säreget. Inte allom givet. Endast denna dag, den 22 juni 2014, var detta möjligt.

Därefter tar POSTSTYRELSEN hand om stämpeln.

Har ni hört detta: 1953 påbörjas bygget av vår kyrka. Det gav arbete för flera inom läsarrotet, däribland åkaren ifrån Tegsnäset. Efter att han fastnat några gånger med grusbilen i det något vattenbenägna området, så bestämde han sig för att köpa gravplats i centralortens kyrka. Hans vilorum blev så i många år./berättat av änkan 2005

Det påminner om: En lugn och sansad äldre herre, hörde talas om besvärligheterna med det fuktiga området. Eftersom han inte lärt sig att simma under jordelivet, så skulle han minsann inte ligga med fötterna i blötjorden. Han köpte gravplats i centralorten, han också./en Strandåker berättelse.

Vykort Granö kyrka invigd 1954, G W:s Foto. Förslag på Minnesstämpel.

2014 var det 60 års jubileum i Granö Kyrka. Ty de är få förunnat att äga ett vykort med denna minnesstämpel som utgavs denna dag.

Solsken på besökande den 22 juni 2014. Placeringen av kyrkan när den skulle byggas var starkt ifrågasatt. Vänskapsband knöts och klipptes av, om vartannat. En av agitatorerna sägs med övertygelse betalat 50 kronor, mot given röst. Men det förslaget höll inte ända fram och vår kyrka står vackert belägen vid Umeälvens strand. De andra två platserna var Högkammen och Öhn.

Granö kyrka i sommarskrud. Foto Mathias Källström

Carola 2014-03-14, exakt denna dag för 60 år sedan invigdes Granö kyrka, min farfar Karl Svanberg född 1881 Baggböle Såg Umeå lfs, var då hederskyrkvärd.