Välkomna till Granö
Vackert, ren luft, goda kommunikationer och trevliga människor, beläget efter E12, mellan Umeå och Lycksele. Fröjd för ögat, ger frid i själen, det är livet vid Umeälven
Läs om flydda tider i Granö och se gamla bilder. Mail: förnamn och lägg till @grano.nu
2019-10-19 "Nulägesanalys i backspegeln" - Klicka och läs
Tore Backman - 2006
2006 var Tore uppe och hälsade på. Gedigen herre, som verkligen med klarsynta ögon, tittade tillbaka i minnet på sin barndoms by Granö. Många timmar över telefon med kartan framför mig, fick jag höra beskrivning från en liten getarpojkes minnen. Samma grabb som några år senare cyklade runt byarna och sålde wiener bröd, bakade på Granö Café & Pensionat.
1933 förlorade han och lille bror sin mor i TBC och hamnade på Barnhemmet i Vindeln. TBC skingrade många familjer i byn. När små grabbarna några år senare kom tillbaka till Granö, hamnade de hos Karl Persa på Västanå. Det är på södra sidan av Umeälven i Granö. Hängbron invigdes hösten 1933.
Grabbarna har kommit bra till. Samma år, på sensommaren 1936, hörs ett okänt ljud. Ett hus, på södra sidan Umeälven brinner, inte långt från Lantmanna magasinet. Säreget ljud, som etsade sig fast i grabbarnas minne. Platsen kallas numera "Brända tomten".
Solsken på allt som Tore berättade.
2014-09-22 - Kaffebesök
Denna måndag, 2014-09-22, blev en bra måndag. En lång och reslig herre, Anders Ors ättling, kom på besök. Vi pratar om flydda tider. När han var 17 år, blev han gengas förgiftad och konvalescent på sjukstugan i Vindeln. Han var chaufför åt Byggfirman Magnusson i Granö. Det tog alldeles för många veckor innan han var någorlunda återställd. Vid den här tiden, bygger Magnussons sjukstuga och bostadshus upp mot fjällvärlden. Dagens herre möter där vid byggplatsen folk inom Statens Järnvägar som påpekar att det finns arbete inom SJ. Den 27 maj 1946 blev hans första arbetsdag inom SJ.
Vi nämner bagerskan Anna Eriksson och henne Café. Caféet såldes till Hilmer Andersson, som utvecklade och byggde nytt. Anders Ors pojken minns när han och "Lillis" Johansson för hand grävde ur gropen till blivande Granö Nya Cafés källare med planerad modern bageri utrustning. Men då Statens Järnväg kallade, så var det Hilding Ahlenius som tog vid efter Anders Ors pojken i grävandet. Jorden kärrades upp, den ene styrde skottkärret och den andre drog med förtöjt rep i samma kärr. Materialet spreds ut till parkering på framsidan. Det var tider det. Här stannade Postens Diligenstrafiks bussar, vem minns inte "Kalle-kul" och Harry "lilla vännen", två riktigt trevliga busschaufförer.
Då kom tankar på visan om Granö-traktens busschaufförer. En av verserna handlar om Bussåkare Edor Nilsson Lillsele. Han hade linjen Lillsele - Granö - Kussjön. Bussåkare Sixten Johansson, Vindeln, hade linjen Granö - Vindeln.
Jag ser glittret i Anders Ors ättlings ögon som sjunger: "n´ Edor Nilsson har köpt en splitter ny Ford...". Versen sitter som igår. Roligt med musikaliska människor. Jag tycktes mig höra att en av textmakarna var Nils Kallsas Gunno och en annan glädjespridare var Tjädar Olles pojk, n´Tupp-Gustav.
Vi pratar om Granö IF. Anders Ors ättling berättar om Terräng-loppet i Granö, som var draget vid Qvarnbäckens område bredvid Löjta. Rejält uppför och rejält utför. Sven Vilhelmsson var bra, liksom Johansson-bröderna på Hagarana. En av bröderna var Nils Johansson, skogsarbete på dagen, för att sen på fritid i "mörken" träna skidåkning. Har någon resultat listor eller fotografier?
Solsken på minnen som komma och gå.
Tack för en bra dag, du Anders Ors ättling. Den läckraste karl, jag sett i ett par nötta jeans på länge, nämnligen Sture Gottnersson/ carola