Granö Handel

Gamla konsumhuset byggdes åren 1894 – 1895, berättat Jonas Jonsson f 13/11 1877

(Ett vältummat blad som Sten Gottnersson visade mig 2005)

(bild: Jacob Bernstein, född 1858-08-25 Tarrogor, Ryssland ohh Fanny* Maria Eufrosyna Englund f1872-01-03 Umeå stad)

"Jag, Jonas Jonsson Granö född 1877, minns det så väl och kan här berätta följande:

År 1891 kom en jude vid namn Bernsten till Granö och bedrev handel. Han hyrde först rum hos Nils Olofssons i deras sommarstuga i rummet nedemot älven till. Eftersom Bernsten var jude så vilade han på lördagen. På söndagen hackade han halm och gjorde hackelse åt hästen. Han hade nämligen två hastar. Denne Bernsten hade tidigare haft affär i Vännäsby. Han hade ett biträde, som hette Fanny och hon var nog den första i byn som spelade gitarr. Hon var duktig att spela och sjunga. Samtidigt kom till byn barnmorska fröken Alm från Norsjö. Hon var också bra till att spela gitarr och sjunga. Detta var 1891.

År 1893 köpte Bernsten en tomt, alltså den nuvarande konsum-tomten av Svanberg.

År 1894 köpte Bernsten torrtall av Nils Olofsson och Anders Olofsson i Galtsjöliden och på våren körde Nils Holmström och Oskar Holmström hem virket och det blakades upp på tomten. Grunden lades och bostadshuset med butiken timrades upp till mitten av fönstren i bottenvåningen och på detta sätt avstannade arbetet över vintern. På våren 1895 återupptogs arbetet och färdigställdes denna byggnad på hösten. Samma år köpte Bernsten torrgran av Kronan i Fälttjärntjälen. Där hade en omfattande skogsbrand gått fram och där fanns mycket skog som blåst ut så där fanns det mycket vindfällen och jag Jonas Jonsson samt Per Söderström och Nils Backman högg där virke som Bernsten skulle hava till sitt uthusbygge. Bernsten körde sen hem virket på vintern och på sommaren 1986 byggde han färdigt uthusen, som bestod av ladugård och foderutrymmen mm. Vi högg så mycket virke, så jag vet inte om Bernsten hann få därifrån allt. Per Forsman tjänte dräng hos Bernsten 1901 och han körde hem virket som vart kvar i skogen tidigare.

År 1896 så grävde vi samma karlar upp vattenledning från Forsbergs till Bernstens gård. År 1893 gifte sig Bernsten med nämnda Fanny, som varit biträde. Så blev det ett nytt biträde i Granö. Hon hette Hanna Dahlgren*. Fanny for till Vännäs, där Bernsten hade affär. Då Bernsten fick färdigt i Granö med bygget så flyttade han all handel från Vännäs, men då började han en filial i Stensele, dit han forslade själv sina varor, han hade två hästar. Till Stensele for både Bernsten och frun flera gånger om året. Inom Stensele köpte Bernsten mycket virke. Bernsten hade särskilt kryn-märke så det kunde flottas och sorteras ut nere i Umeå. Där byggde sig Bernsten två stora gårdar.

År 1905 sålde han affären och fastigheten i Granö till Carl Bergström. Bernsten flyttade själv till Umeå. År 1920 sålde Carl Bergström fastigheten till Tvärålunds kooperativa och Bergström köpte sig hemman i Röbäck. Han var då livförsäkringsagent åt Nordstjärnans bolag och hade varit detta två år förut. Ja så var det med den tidens början med konsums födelse i Granö.

Jag vill i detta medtaga en händelse. Bernsten ville jag skulle köra upp ett varulass till Stensele 1903 på sen hösten. Jag hade hästen själv, jag hade bra väder i början men då jag låg i Gunnarn om natten då var det 5 tum snö, jag hade lastvagn. Då var det inte så trevligt vakna upp. Tur det var bra kallt. Jag fortsatte till Barsele. Då måste jag låna vinterkördon till Stensele, så inte har det varit trevligt alla gånger.

Jag vill härmed berätta Bernstens slut i Sverige och Umeå, han var jude. Bernsten byggde två gårdar i Umeå i sin frus namn. Hon var ju född i Umeå. År 1911 försvann Bernsten från Umeå till Amerika. Fru Bernsten var ju hit till Granö till sin välbekant Nils Olofssons fru tant Manda. Hon tyckte det var tråkigt att hon hade ett annat sinnelag än Bernsten. Hon sålde båda gårdarna och ett år efter reste fru Bernsten och hennes tre barn till Amerika, 2 flickor och 1 pojke. Efter krigsutbrottet var det ont om kaffe. Fru Bernsten sände flera paket kaffe till tant Manda, så de var nog i kontakt med varandra hela tiden.

(Avskrivet den 8 juni 1958 av Axel Bobrink)"

Handskrivet på långsidan i röd färg: ”Jag hade 30 kronor för lastforssel till Stensele öfver 15 mil 6dagar, vi hade 150 för arbetsdagar då fick vi klara oss själva”

*/ Hanna Dahlgren skrivs i kyrkboken som delägare i Bernstens Handel, med förnamnet Johanna Dahlgren (DEG AI:11A Granön öv 1890-1899) 2014-03-21 cs